Takkatuli kokoaa perheen ja ystävät yhteen. Se lämmittää ja luo viihtyvyyttä sekä tunnelmaa. Se on myös tärkein ja näkyvin osa kodin sisustusta. Ei siis ole yhdentekevää, millaisen takan valitset, sillä takka kestää vielä seuraavillekin sukupolville. Upea ja toimiva takka nostaa myös reilusti talosi arvoa.
KIERTOILMATAKKA
Modernit kiertoilmatakat edustavat uutta sukupolvea lämmitystekniikassa. Kiertoilmatakan rakenne perustuu metallirakenteiseen takkasydämeen ja erilliseen kuorirakenteeseen. Niiden polttotekniikka on hallittu ja palamista voidaan tehokkaasti säätää. Palamisilma syötetään palotapahtumaan eri vaiheissa niin, että toisio- ja tertiääri-ilma tulistetaan ennen palotapahtumaan ohjaamista. Näin lisäilman syöttö ei jäähdytä palotapahtumaa ja palaminen on puhdasta vaikka palamisen tehoa säädettäisiinkin. Laadukkaiden kiertoilmatakkojen palamisen hyötysuhde voi olla jopa yli 85 %. Kiertoilmatakkojen paino on murto-osa varaavan uunin painosta ja siksi tehon säätö yhdistettynä keveyteen tuo uutta käyttömukavuutta.
Kiertoilmatakat tuottavat lämpöä nopeasti sekä tarvittaessa pitkään. Paloaika yhdellä pesällisellä voi olla jopa 10-12 tuntia. Axis kiertoilmatakat varaavat lämpöä myös takkasydämen massaan, jolloin lämmönluovutusaika on yhtä pitkä kuin varaavalla uunilla huomioiden sydämen pitkän paloajan. Kiertoilmatakat nimensä mukaisesti kierrättävät huonetilan ilmaa ja näin jakavat lämmön laajasti ja tasaisesti huonetilaan lämmittäen myös lattiapinnat. Niiden lämmitysteho on 3-4 kertaa suurempi kuin varaavien uunien.
Kiertoilmatakat toimivat hyvin eri peruslämpöjärjestelmien kanssa. Erityisen hyvin ne soveltuvat kivitaloihin joissa varaavaa massaa on paljon talon seinä- ja lattiarakenteissa. Kiertoilmatakka ei kumuloi lämpöä huonetilan kattoon, vaan jakaa lämmön laajalle alueelle ja tasaisesti. Vertaansa vailla ne ovat myös loma-asunnoissa, joissa vaaditaan nopeaa ja tehokasta lämmöntuottoa. Kiertoilmatakat lämmittävät nopeasti huonetilan rakenteet, myös lattiapinnat. Pitkät paloajat antavat pitkään lämpöä ja laajat lasiluukut luovat tunnelmaa. Koska valtaosa Euroopan markkinoilla olevista tulisijoista toimii kiertoilma periaatteella on niiden valikoima myös laajin. Niistä löytyykin vaihtoehto jokaiseen kotiin tai mökkiin.
SYTYTÄ TAKKA OIKEIN
Noudata takan käyttöohjeita. Jos sellaisia ei ole, näillä ohjeilla onnistut.
Ennen sytyttämistä kannattaa varmistaa esimerkiksi tulitikulla, että vetoa on riittävästi. Kaikki on hyvin, jos tulitikusta syntyvä savu siirtyy iloisesti hormiin. Muussa tapauksessa tarkista, tuleeko huoneeseen tarpeeksi korvausilmaa tai onko liesituuletin tai keskuspölyimuri jäänyt päälle. Jos veto ei edelleenkään riitä, lämmitä hormia kuumailmapuhaltimella tai polttamalla sanomalehteä hormissa. Sytyttää ei kannata, jos vetoa ei ole.
Pääsääntöisesti paras tapa tulisijan sytyttämiseen on päältä sytyttäminen. Tarkista kuitenkin tulisijasi käyttöohjeesta, miten omaa tulisijaasi käytetään oikein.
Ennen tulen tekemistä aseta isot klapit alle ja pienemmät päälle. Tärkeintä on, että puita ei ole liikaa kerrallaan. Laita sytykkeet ylimmäksi ja sytytä päältä. Hyviä sytykkeitä ovat kuivat puutikut, lastut ja tuohi.
Pidä piipunpelti auki. Jos veto on liian kova, säädä vetoa mieluummin tulisijan ilmaluukkuja pienentämällä kuin peltiä sulkemalla. Varmista myös, että huoneeseen tulee riittävästi korvausilmaa, esimerkiksi avaamalla ikkuna tai säätämällä ilmanvaihtoa.
Lisää tarvittaessa uusi pesällinen hiilloksen päälle, jolloin puut syttyvät kunnolla ja nopeasti. Käytä toisessa pesällisessä suurempia puita kuin ensimmäisessä, jos se on mahdollista.
Loppuhiillos palaa hitaasti, koska kaasumaiset aineet ovat palaneet ja loppu on hiilen palamista. Palamista voi nopeuttaa esimerkiksi sulkemalla luukun ilmansyöttöreiät ja ohjaamalla mahdollisimman paljon palamisilmaa arinan läpi. Kun hiillos on palanut lähes loppuun eikä liekkejä enää näy, sulje ilman tulo ja pienennä piipunpellin aukkoa. Sulje pelti kokonaan vasta sitten, kun tulipesässä ei ole enää hehkuvia kekäleitä. Niistä irtoaa vielä häkää, joka on näkymätön myrkyllinen kaasu.
TAKASSA POLTETTAVALLA POLLTTOPUULLA ON VÄLIÄ
Puhdas polttopuu savu hormissa on väriltään vaaleaa. Kuiva puu palaa takassa puhtaasti ja kuumana. Puun sisältämä kosteus madaltaa liekin lämpötilaa ja lisää takan päästöjä, sillä palaminen takassa on vähäpäästöistä vasta 850 asteen lämpötilassa. Koska kuivan puun palamislämpötila on kosteata korkeampi, se tuottaa myös enemmän lämpöä ympäristöönsä kuin kostea puu. Käytännössä takka lämpiää pienemmällä puumäärällä, kun takassa poltetaan kuivaa puuta
Juuri kaadetussa puussa on kosteutta noin puolet. Erinomaisissa olosuhteissa puu voidaan kuivattaa ulkona yhden kevään ja kesän aikana polttokuivaksi eli alle 25 prosentin kosteuteen. Useimmiten kuitenkin tarvitaan kahden kesän ulkokuivaus, jolloin kosteus laskee alle 20 prosentin. Tällöin puhutaan ylivuotisesta puusta. Kuivan puun tunnistaa äänestä. Puut helähtävät yhteen lyötäessä.
Puu kuivuu parhaiten keväällä. Pinoa tuoreet pilkkeet ensimmäiseksi kesäksi aluspuiden päälle tuuliseen ja aurinkoiseen paikkaan niin, että ilma pääsee kiertämään pinon joka puolelta. Halkaise puu tai kuori se ainakin osittain. Peittele pino sateelta suojaan, mutta ainoastaan päältä.
Kuivan puun kosteus vaihtelee ympäristön lämpötilan ja kosteuden mukaan. Siirrä sen vuoksi puut ensimmäisen kesän jälkeen sateelta suojattuun, mutta joka suunnalta hyvin tuulettuvaan varastoon. Sopivan kokoiseen puuvajaan mahtuu puuta vuoden tarpeisiin. Mahdollisten sieniitiöiden vuoksi älä säilytä puita asuintiloissa. Sitä rajoittavat myös palomääräykset. Syttymisen helpottamiseksi tuo puut kuitenkin sisälle 1–2 vuorokautta ennen käyttöä, jotta niiden pinta ehtii lämmetä ja kuivua.
Kosteat puut käyvät kukkarolle
Poltettaessa 10 kiloa koivua, jonka kosteus on 20 prosenttia, siitä
höyrystyy palaessa kaksi litraa vettä. Sama määrä lähes tuoretta
koivua, jonka kosteusprosentti on 40, sisältää vettä vastaavasti neljä
litraa. Kosteuden vuoksi se tuottaa 30 prosenttia vähemmän hyödynnettävää
lämpöä kuin kuiva koivu.
YMPÄRISTÖN EHDOILLA
Ympäristön ehdoilla
Puu on kotimaista, paikallista, puhdasta ja ympäristöystävällistä polttoainetta. Se on uusiutuvaa bioenergiaa, jota on Suomessa runsaasti saatavilla. Uusiutuvan energian käytön lisääminen hillitsee ilmastomuutosten etenemistä. Puun käyttö antaa myös joustoa ja monipuolisuutta energiahuoltoon, parantaa energiajärjestelmien huolto- ja kriisivalmiutta ja vaikuttaa myönteisesti ympäristöön ja ilmastoon. Uuniseppien takassa puu palaa tehokkaasti eikä päästöjä juurikaan ole.
Takan lämmittäjän muistilista
• Poltan takassa ainoastaan kuivaa ja puhdasta puuta, en roskia.
• Käytän mieluiten ylivuotista puuta.
• Varastoin puut ilmavassa ja sateelta suojatussa paikassa,
ja tuon ne sisään 1–2 päivää ennen polttamista.
• Tutustun takan käyttöohjeisiin.
• Poistan liiat tuhkat takasta ja varmistan ennen sytyttämistä, että hormi vetää kunnolla.
• Ladon klapit niin, että ilma pääsee kiertämään niiden ympärillä.
• Käytän sytykkeinä mieluiten tuohta ja puutikkuja. Sytytän puut päältä,
jos mahdollista.
• Ladon korkeintaan puoli pesällistä kerralla ja ladon tarvittaessa
uuden pesällisen edellisen hiillokselle. Lisään toiseen pesälliseen
isompia puita ja ladon ne tiiviimmin. En lämmitä uunia liian kuumaksi.
• Opettelen tulisijalleni sopivaa polttotapaa ja etsin oikeaa paloilman
määrää savun väriä tarkkailemalla. Mitä vaaleampi väri, sitä parempi.
• Palon aikana pidän hormin savupeltiä täysin auki, kunnes hiillosvaihe on takan
tulipesässä lopuillaan. Sen jälkeen pienennän savupeltiä ja suljen takan ilmantulon.
Häkävaaran takia suljen savupellin kuitenkin vasta, kun takassa hiillos on sammunut.
• Olen huomaavainen naapureita kohtaan: otan huomioon tuulen suunnan ja
vallitsevan säätilan. Tarkkailen, minne savu hormista milloinkin ajautuu ja otan siitä
opikseni.
• Vien paperit ja pahvit kierrätykseen ja kompostoin tai kierrätän muuten myös
oksat ja muut puutarhajätteet.
• Varmistan nuohoojalta, että polttotapani takassa on oikea.
ERI ASIOITA
Paljonko on kuivan puun lämpöarvo? Milloin puuta kannattaa takassa polttaa?
Kuivan koivun tuottama lämpöarvo pinokuutiometriä kohti on noin 1700 kilowattituntia. Muiden puulajien lämpöarvo on hieman pienempi. Puilla kannattaa lämmittää nimenomaan kylminä talvipäivinä, jolloin sähkönkulutus on suurimmillaan. Ole kuitenkin tyynellä ilmalla huomaavainen naapureitasi kohtaan. Puulämmitys on kylmällä ilmalla järkevää suorasähkölämmitteisissä taloissa, ja erityisesti myös ilmalämpöpumpuilla varustetuissa taloissa, sillä pumpun hyötysuhde alkaa nopeasti heiketä pakkasen kiristyessä.
Miksi en voi polttaa kuivia roskia, kuten pakkauksia, takassa?
Kierrätyskelpoinen materiaali kannattaa kierrättää teollisuuden tarpeisiin. Pahvin
ja paperin poltosta syntyy runsaasti tuhkaa ja nokea, jotka tukkivat savukanavat.
Muovin ja muun jätteen polttaminen tuottaa kodin tulisijan matalassa palamislämpötilassa
myrkyllisiä hiukkasia ja kaasuja.
Mitä on kitupoltto?
Puun polttamista liian pienellä ilmamäärällä sanotaan kitupoltoksi. Siinä on ajatuksena,
että sama puumäärä palaa kitumalla pitempään kuin kunnolla ilmaa
saaden. Se ei kuitenkaan säästä mitään, sillä palaminen on vastaavasti heikompaa.
Lisäksi se tuottaa moninkertaisia saastemääriä kunnolliseen palamiseen verrattuna.
Kannattaako savuttava naapuri haastaa käräjille?
Naapuririitojen vieminen oikeuteen on viimeinen keino, jota kannattaa edes harkita
vasta kun kaikki muut keinot on kokeiltu. Jos naapurin savu haittaa sinua,
ota ensimmäiseksi yhteyttä naapuriin, ja jos siitä ei ole apua, paikkakuntasi ympäristö-
ja terveysviranomaisiin. He antavat ohjeita siitä, miten menetellä ja miten
todentaa savuhaitta.
Miksi kannattaa sytyttää päältä?
Jos puut sytytetään alapuolelta, koko pesällinen alkaa kuumeta ja kaasuuntua
yhtä aikaa, eikä paloilma ja palotila välttämättä riitä kunnolliseen palamiseen.
Päältä sytyttämällä puu kaasuuntuu tasaisemmin, sillä palaminen joutuu etenemään
”vastavirtaan” alhaalta tulevaan paloilmaan nähden. Silloin myös paloilmaa
ja -tilaa tarvitaan vähemmän. Kaikille tulisijoille päältä sytyttäminen ei kuitenkaan
sovi. Tarkista tulisijasi käyttöohjeesta, miten omaa tulisijaasi käytetään oikein